Proč používat opalovací krém před gelovou manikúrou?

Článek je poměrně podrobný a pokud máte chuť jen na zkrácenou verzi, tady je ve čtyřech krátkých bodech. Pokud Vás ale zajímají podrobnosti, čtěte dál.

Proč tedy používat opalovací krém před gelovou manikúrou?

  • Ze stejného důvodu jako se chráníme před ultrafialovým (UV) zářením ze slunce - UVA a UVB paprsky poškozují pokožku, způsobují pigmentové skvrny (jejichž odstranění je zdlouhavé), až z 80% způsobují předčasné neboli urychlují stárnutí pokožky, ztrátu elasticity a mohou způsobit rakovinu kůže.
    Dermatologové doporučují nanášet opalovací krém celoročně a procento lidí, kteří používají krém s SPF na tvář, krk a dekolt každý rok stoupá. Nedávno Americká akademie dermatologie uvedla, že lidé by si měli opalovací krém nanášet i před gelovou manikúrou. 
  • Studie z roku 2023, přímo zabývající se UV zářením vyzařovaným lampami na gelovou manikúru silně naznačuje, že může způsobit poškození pokožky. A co je důležité, že opakovaná expozice UV záření poškození zvyšuje.
    To znamená, že nebezpečí neustále roste, čím častěji se UV záření vystavujeme. V pokožce vznikají drobné změny, které se opakovaným vystavením UV záření mohou sčítat a časem může docházet k viditelným změnám jako jsou pigmentové skvrny. V horším případě může vést až ke vzniku rakoviny kůže. 
  • Nejjednodušší způsob, jak chránit pokožku před UV zářením při gelové manikúře, (stejně jako před UV zářením ze slunce venku, v autě - UVA prostupuje sklem i mraky), je používat opalovací krém. Dle Americké akademie dermatologů by měl mít širokospektrální ochranu, být voděodolný s ochranným faktorem alespoň SPF 30 nebo vyšší. Skvělý je Altruist SPF 50, který splňuje tyto body a je dokonce vyvinutý anglickým dermatologem a kožním chirurgem zabývajícím se rakovinou kůže Dr. Andrew Birnie
  • Kroky, které dnes podnikáme k ochraně své pokožky (nebo ne) před UV zářením venku a pod UV lampou, určují, jak mladistvě bude naše pokožka vypadat v budoucnu. 

Jsou UV / LED lampy (na nehty) škodlivé pro pokožku?

Gel laky, které vám vydrží několik týdnů, se vytvrzují pomocí UV záření. Hlavním zdrojem přirozeného UV záření je slunce, o kterém se ví, že při nadměrném slunění může způsobit poškození kůže a výskyt rakoviny kůže. UV záření také až z 80 % způsobuje předčasné stárnutí pokožky a pigmentové skvrny.

K vytvrzení gelu pomocí UV / LED lampy se používá spektrum UV záření kolem 340-395 nm, lampy na nehty mají tendenci produkovat pouze UVA. Solária, o kterých je známo, že způsobují rakovinu kůže, využívají širší spektrum UV světla  kolem 280-400 nm, produkují tak UVA i UVB. Stupeň vlivu UV záření z UV / LED lamp na pokožku je stále předmětem diskuse. Vzhledem k tomu, že popularita lamp na gelové nehty vzrostla pouze za poslední desetiletí, existuje zatím malé množství studií.

Studie o škodlivosti UV LED Lamp na nehty

Studie z roku 2023 publikovaná na odborných stránkách s vědeckými články Nature Communications ukázala, že důvod k obavám a opatrnosti rozhodně existuje - cituji:

výsledky a předchozí poznatky silně naznačují, že UV záření vyzařované lampami na nehty může způsobit rakovinu na rukou, a že UV lampy, podobně jako solária, mohou zvýšit riziko raného vzniku rakoviny kůže. Nicméně jsou potřeba další rozsáhlé studie, aby se jednoznačně stanovila rizika u lidí, kteří pravidelně používají lampy na gelové nehty. Je pravděpodobné, že dokončení takových studií a následné informování široké veřejnosti bude trvat nejméně deset let”  – Název studie: DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer [2023]. Dostupné z <https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8>. 

Profesor William A. Haseltine z lékařské fakulty na Harvardu, který byl průkopníkem pokročilých metod pro zkoumání poškození DNA ultrafialovým světlem, uveřejnil svůj názor v americkém časopisu Forbes:

“doporučil bych, aby lidé zvážili rizika své příští cesty do nehtového salonu a vybrali si jinou možnost”. Dostupné z <https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2023/01/24/uv-nail-polish-dryers-may-cause-skin-cancer/?sh=2914481e42c7>

Účinky nehtové UV lampy na kůži

Vědci zkoumali účinky lamp na gelové nehty ve dvou různých podmínkách.

První vzorek buněk byl umístěn pod UV záření z lampy na nehty na 20 minut, potom si na jednu hodinu “odpočinul mimo UV světlo”, a poté opět vrácen pod lampu na dalších 20 minut. → Vědci zjistili, že toto vystavení vede k odumření až 30 % buněk.

Druhý vzorek buněk byl umístěn pod lampu na 20 minut za den, a takto po 3 po sobě jdoucí dny. → Vědci zjistili, že toto vystavní vede k odumření 65 až 70 % buněk. U zbylých buněk byly známky poškození DNA a mutace, které jsou obvykle pozorovány u pacientů s rakovinou kůže.

Studie vyžadují vždy větší rozsah bezpečnosti, než je běžný čas rukou pod lampou. Názory na studii se u každého z nás mohou lišit. Je pravda, že doba pod lampou je v reálu minimální, běžně pod lampou nemáme ruce 20 minut. Ale tato expozice se sčítá a existuje šance, že při dlouhodobém a pravidelném používání mohou lampy poškození způsobit. Jiné poškození může mít někdo, kdo si nechává dělat/si dělá gelové nehty párkrát do roka a nebo někdo, kdo chodí na gelovou manikúru pravidelně.

Druhy UV záření

Existují 3 druhy UV záření - UVC (pod 280 nm) blokuje ozónová vstva, UVA a UVB dopadají na Zem, způsobují změny na pokožce a je potřeba se před nimi chránit. Proč? Mohou způsobit výskyt rakoviny kůže, a až z 80 % mohou za předčasné stárnutí pokožky a dále pigmentové skvrny.

Jaký je rozdíl mezi UVA a UVB paprsky? 

UVA záření (kolem 320 – 400 nm) - má obrovský vliv na předčasné stárnutí pokožky, vrásky, ztrátu elasticity, pigmentové skvrny (některé nevyblednou ani v zimním období) a zvyšuje riziko rakoviny kůže. Pronikají hlouběji do nižších vrstev pokožky. V tuto chvíli neexistuje globální standardizované označení stupně ochrany proti UVA. Mohli jste se setkat s evropským značením PPD, nápisem UVA v kroužku, symbolem 5* nebo asijským označením PA++++. Bohužel není povinné uvádět přesnou ochranu proti UVA.

Pokud má opalovací krém UVA v kroužku, měl by podle EU mít minimálně ⅓ UVA ochrany v poměru k UVB. Takže SPF 50 / 3 = PPD 16,6 (Ochrana proti UVA). Pokud si koupíte SPF 30, ochrana proti UVA se také snižuje SPF 30 / 3 = PPD 10 (ochrana proti UVA).

Extra vysoká širokospektrální ochrana proti UVB a UVA je taková, která má SPF (UVB záření) a PPD (UVA záření) přibližně stejných hodnot SPF 50 / PPD 50 a čím vyšší, tím lepší.
Asijský systém používá PA+ systém, kdy PA+ (PPD 2-4) PA++ (PPD 4-8) PA+++(PPD 8-16) PA++++ (PPD 16 a víc).

UVB záření (kolem 280 – 320 nm) - způsobuje opálení a spálení pokožky a zvyšuje riziko rakoviny kůže. Působí spíše na povrchu pokožky. Na opalovacím krému se ochrana proti UVB označuje zkratkou SPF.

Jak chránit ruce před UV zářením při gelové manikúře? 

Pokud se nehodláte krásných a stále upravených nehtů vzdát, chraňte svou pokožku před UV zářením z lamp. Americká akademie dermatologie nedávno uvedla, že jedna z možností, jak chránit pokožku je před gelovou manikúrou nanášet širokospektrální, voděodolný opalovací krém s ochranným faktorem alespoň SPF 30 nebo vyšší.

Lampy na nehty mají tendenci produkovat pouze UVA (kolem 340-395 nm).
Na obalu opalovacích krémů vždy najdete ochranu proti UVB záření označenou SPF symbolem, ale ne však přesnou hodnotu ochrany proti UVA. Jak tedy poznáte, že má opalovací krém UVA ochranu? Opalovací krém s ochranou proti UVA by měl mít na obalu symbol UVA v kroužku, popřípadě PPD symbol a číslo pro přesnou UVA ochranu nebo PA+ značení. Pokud má výrobek extra vysokou ochranu proti UVA záření, dá o tom výrobce zákazníkům vědět a hodnotu PPD uvede. Opalovacích krémů s vysokým SPF 50 proti UVB je spousty, ale jen pár z nich má i extra vysokou ochranu nad PPD 50 proti UVA. Mezi opalovací krémy s extra vysokou ochranou proti UVB i UVA patří například La Roche Posay UVMUNE, Rilastil AK Repair, Altruist (v prodeji na SkinGeeks), Isdin fotoultra nebo Eucerin Actinic Control Md.

Opalovacím krémem chráníte pokožku nejen před možností vzniku rakoviny kůže, ale také před vznikem pigmentových skvrn a předčasnému stárnutí pokožky.

Na závěr, chraňte se před UV zářením - venku, při jízdě autem, na gelové manikúře. Používejte opalovací krém s alespoň SPF 30 a vždy dávejte pozor na známky poškození, neobvyklou pigmentaci kdekoliv na těle. 

Extra tip: Na kontrolu znamének u dermatologa choďte s nenalakovanými nehty, rakovina kůže se může vyskytnout i pod nehtovým lůžkem. 

 

Zdroje: 

https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8

https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2023/01/24/uv-nail-polish-dryers-may-cause-skin-cancer/?sh=2914481e42c7

https://www.aad.org/public/everyday-care/nail-care-secrets/basics/pedicures/gel-manicures

https://khsstc.cz/solaria-a-problematika-uv-zareni/

 

Zpět do obchodu