Co je to korejská kosmetika?

Jak jméno napovídá, jde o kosmetiku z Koreje. Nejde ale o specifickou značku nebo produkt - jde o myšlenku a celkový přístup k péči o pleť.

Korejský způsob péče o pleť je především o prevenci. Místo toho, aby korejské ženy začaly řešit akné nebo známky stárnutí poté, co se objeví, a skryly tyto nedokonalosti pomocí make-upu, starají se pravidelně o svoji pleť již od mladistvého věku, aby nedokonalostem předcházely. Jejich pleť tak vypadá zdravě a mladší.

Korejky jsou známé krásnou pletí, ale nehrají v tom roli nějaké zázračné geny. Ony zkrátka vědí JAK SE O PLEŤ STARAT. Ví, co použít za produkty na rozšířené póry, černé tečky, a vědí jak předejít tmavým pigmentovým skvrnám na obličeji. Vědí, že i správná strava může ovlivnit pleť.

Nezáleží na tom, jak jsou unavené - Korejky nikdy nechodí spát, aniž by se pořádně odlíčily.

Nejprve použijí čisticí produkt na bázi oleje, kterým šetrně odstraní líčení, kožní maz a opalovací krém z pokožky. Potom pokračují čisticím produktem na bázi vody s optimálním (nízkým) pH kolem 5,5, aby pokožka nebyla vysušená. Takto čistá a měkká pokožka je připravena absorbovat aktivní látky z dalších produktů v péči o pleť, které korejky použijí po odlíčení.

A co tedy používají? Typicky je to 2-3x týdně jemná exfoliace, potom hydratace pleti, a ošetření s přesným zaměřením na požadavek pleti - akné, vrásky, pigmentové skvrny, víc hydratace. Nakonec nanesou krém, který hydrataci a aktivní látky z produktů “uzamkne” v pokožce, a jdou spát.

Mají zdravou a hezkou pleť, protože se péči věnují každý den, znají svůj typ pleti a její potřeby. A produkty si vybírají podle těchto znalostí a podle znalosti jednotlivých účinných látek - ne podle marketingových prázdných frází. V péči o pleť a používání produktů jsou důsledné a neočekávají zázraky přes noc.

Ne každého musí vysloveně bavit péče o pleť, ale je pravda, že když se člověk začne v tomto oboru trochu učit a chápat základní principy, tak se to pro mnoho lidí stane i zábavou, protože vidí ty výsledky a má z toho dobrý pocit.

Korejský kosmetický průmysl

Korejská kosmetika se považuje za nejvíce inovativní na světě, a říká se, že korejský kosmetický průmysl je 10 - 12 let před USA. A to z několika důvodů:

  • Větší ochoty zákazníků zkoušet nové přísady - používání třeba šnečího extraktu nebo fermentovaných složek
  • Korejská vláda investuje peníze do vývoje nejnovějších kosmetických technologií
  • Vyspělejší kultury vnímání péče o pleť. Místní zákazníci jsou velmi nároční a mají přehled. Vyznají se v ingrediencích a vyžadují velmi kvalitní kosmetiku. Kosmetické společnosti musí skutečně zapůsobit na spotřebitele, aby přežily na tomto hyperkonkurenčním trhu, což vede k tomu, že složení produktů je velmi kvalitní a obsahuje vysoké množství aktivních látek.

V Koreji vznikají nové celosvětové trendy. Vznikly zde například plátýnkové masky, fermentovaná kosmetika, kompaktní cushion makeup, pleťové esence nebo odličovací oleje. Korejský kosmetický průmysl je na velmi vysoké úrovni a většina kosmetických novinek pochází z Koreje, nikoliv z Ameriky nebo Evropy. Ale když se produktu povede dobře v Koreji, uspěje i jinde na celosvětovém trhu. 

Hydratace a vrstvení

Korejská péče o pleť se zaměřuje hodně na hydrataci pleti, která je klíčem k bezchybné pokožce. Když je pleť hydratovaná, vypadá plnější, a jemné linky a vrásky vypadají dočasně menší. Představte si čerstvé ovoce, šťavnaté a plné vody, a srovnejte ho s ovocem, které je pár dní utržené, z kterého voda vysychá a ztrácí pružnost. Podobné je to s pletí. Hydratace dodává pleti zářivý a zdravější vzhled.

Hydratovaná pokožka také lépe absorbuje aktivní složky z produktů. Základní produkty v korejském rituálu péče o pleť jsou: toner, esence, sérum, plátýnková maska, krém a noční maska na spaní. Nanášejí se v tenkých vrstvách jeden po druhém. 

Raz, dva, deset

V Koreji používají 10 krokovou metodu péče o pleť. Zdá se to hodně, ale ve skutečnosti neděláte tyto kroky každý den. Můžete, ale nemusíte, záleží na vás. Moje večerní péče o pleť obsahuje většinou 6 kroků a trvá 5-10 minut. A moje ranní péče o pleť má 3 kroky, obličej si umyji jen vodou (když mám vyjímečně pocit mastné pleti, tak použiji čistící gel), nanesu hydratační toner, krém a opalovací krém. Pokud váš krém obsahuje SPF, tak opalovací krém nanášet nemusíte. U večerní péče pomáhá každý krok pokožku více hydratovat a usnadňuje následujícímu produktu lépe proniknout do pokožky. Tím zvyšuje výkon každého produktu, který si nanášíte. 

Sestavte si svoji vlastní péči o pleť na míru. Důležité je svoji pleť “poslouchat”, vnímat, co jí vyhovuje a co ne. Jaké produkty vyhovují vaší kamarádce nemusí nutně vyhovovat Vám, pokud máte každá jiný typ pleti. Důležité je tedy vždy číst informace o produktu a nejlépe ingredience produktu nebo si přetěte knížku, která vysvětluje Korejskou péči o pleť, aktivní látky a kroky vhodné pro různé typy pleti. Kniha je od autorky Charlotte Cho “Tajemství krásy Korejek - Kroky pro zdravou a zářivou pleť” a můžete si ji také koupit v mém e-shopu.

A jaké jsou tedy jednotlivé kroky korejského rituálu péče o pleť?

  1. Korejská péče o pleť používá dvoufázové čištění pleti, které je jemnější a efektivnější. 1. krok dvoufázového čištění je pomocí oleje, který rozpouští líčení a opalovací krém
  2. Druhý krok dvoufázového čištění je čištění gelem s optimální pH, který nadměrně nevysušuje pokožku
  3. Jemná exfoliace/peeling - odstraňuje odumřelé kožní buňky a pomáhá čistit póry. Používáte třeba jen 1 - 3 v týdnu, záleží na vaší pleti
  4. Toner - upravuje pH pokožky po čištění, hydratuje a připravuje ji na další kroky, aby se lépe absorbovaly do pokožky
  5. Esence - unikátní produkt korejské péče o pleť. Je to takový hybrid mezi tonerem a sérem. Pleť hydratuje, produkt je bohatý na různé rostlinné výtažky, aktivní látky nebo fermenty, které pomáhají s konkrétními potřebami pleti - hydratační, pigmentové skvrny, bojují proti vráskám. 
  6. Sérum, Ampule - Produkty s vysokou koncentrací silných aktivních látek. Vybíráte si produkt s přesným zaměřením na váš požadavek pleti - na akné, proti vráskám, hydrataci a regeneraci pleti. Je to takový “posilovač” v péči o pleť. 
  7. Plátýnková maska - někdo si dává 1x týdně, někdo třeba jen před důležitou akcí. Pokud použijete  hydratační masku, je to takový rychlý 20 minutový, krátkodobý facelift. Když si dáte plátýnkovou masku, nemusíte používat esenci. Plátýnková maska je nasáklá esencí.
  8. Oční krém - krém na oční okolí 
  9. Krém/noční maska - Krém nebo noční maska (kterou nesmýváte) sice neobsahují tolik aktivních látech jako esence nebo sérum, ale jsou hodně důležité, protože uzamykají hydrataci a aktivní látky z předešlých produktů v pokožce a zabraňují odpařování se vody z pokožky do vzduchu (transepidermální ztrátě vody). Noční masku můžete použít 2-3 v týdnu, místo nebo na krém pro zvýšení hydratace pleti. 
  10. Opalovací krém na pleť se nanáší jen ráno. Pokud váš krém v kroku 9 neobsahuje SPF, tak byste měli nanést opalovací krém zvlášť, kvůli ochraně před UVA a UVB paprsky, které pleti škodí.

A tímto seznamem končí můj úvod do korejské kosmetiky. Doufám, že se Vám text líbil, a brzy se můžete těšit na další témata.

Zpět do obchodu