Japonská kosmetika - hydratovaná a sjednocená pleť

Co je to japonská kosmetika (J-beauty)?

Jak už název napovídá, jde o kosmetiku z Japonska. Ale není to jen o japonských produktech pečující kosmetiky. Jde o jednotlivé kroky, a péči rozšiřují i o zdravou stravu, plnou potravin podporující zdravý střevní mikrobiom a tím i zdravou funkci a vzhled pokožky - ryby jako zdroj nenasycených mastných kyselin, mořské řasy, zelený čaj a fermentované nápoje/jídla a pijou dostatečné množství vody.

Japonská kosmetika vychází ze stoletých japonských tradic. Již v dřívějších dobách krásné gejši používaly účinné látky, např. hatomugi extrakt k hydrataci a zklidnění pokožky nebo si ředily saké víno s vodou (obsahuje kyselinu kojovou redukující pigmentové skvrny a pleť zjemňuje) ve svých rituálech krásy, aby byla jejich pleť alabastrově bílá, sjednocená, krásná a pěstěná v každém věku. 

Země vycházejícího slunce miluje tradice, zároveň jsou světovým technologickým lídrem a to se odráží i v jejich kosmetice. 

Japonská kosmetika je spojením tradičních, staletími ověřených ingrediencí a zdokonalena nejmodernějšími technologickými postupy.

V Zemi vycházejícího slunce se o krásné pleti často mluví jako o “mochi hada”, “mochi skin” nebo “mochi cake skin”. Mochi (moči) jsou tradiční japonské koláčky připomínající knedlíčky. Jsou hladké, kypré a když na mochi koláček lehce přitlačíte prstem a pustíte, získá zpět svůj původní tvar. Mladistvá pokožka se chová hodně podobně jako právě mochi - je měkká na dotek, kyprá, elastická a vláčná. 

Jak tedy můžete docílit “mochi pleti”? … Bohužel to není pojídáním rýžových koláčků :-).  

Pokud jde o J-Beauty, japonská péče o pleť je šetrná, minimalistická, hydratační a je hlavně o prevenci, spíše než o “léčbě”. Například opravdu důkladně chrání pleť před sluncem, aby se pak nemuseli složitě zbavovat pigmentových skvrn. Vyhýbají se UV záření, každodenně používají krém s SPF a jejich pečující kosmetika často obsahuje jemné, ale velmi účinné látky potlačují produkci melaninu (pigment zbarvující kůži) jako je např. kojic acid nebo tranexamic acid. Věří, že je důležité mít hydratační  rutinu s pár účinnými látkami a problémům předcházet, než se jich pak složitě zbavovat (a potřebovat tak víc produktů). 

Japonská filozofie v péči o pleť klade důraz zejména na:

  1. Pravidelné, důkladné, ale jemné odlíčení pleti / večerní čištění
  2. Hydrataci
  3. Uzamknutí všeho hydratačního krémem 
  4. Každodenní ochranu před sluncem (stárnutí kůže a pigmentové skvrny jsou až z 80% způsobeny slunečními paprsky, které způsobují rozklad kolagenu a zvyšují tvorbu melaninu)

Péče o pleť je mnohem důležitější, než make-up. Pleť musí být především hydratovaná a sjednocená, bez pigmentových skvrn. Možná právě proto dvě z nejlepších látek na pigmentové skvrny byly objeveny právě v Japonsku (kyselina tranexamová a kyselina kójová).

Odlíčení a čištění pleti

Pokud máte silný make-up a voděodolné SPF, je dobré  použít hydrofilní olejový odličovač. Hada Labo odličovací olej  na sebe váže nečistoty a make-up, dokonale pleť odlíčí a udržuje ji hydratovanou. Nanáší se suchýma rukama na suchý obličej a po jemné masáži a rozpuštění make-upu se k němu přidá trocha vlažné vody. Olej zemulguje a jednoduše jej smyjete z obličeje. Následně pleť dočistíte čistícím gelem. V Japonsku se často setkáte s pěnovým čistícím gelem. Věří, že péče o pleť by měla být šetrná v každém kroku. Hada Labo čistící pěna je perfektní k jemnému dočištění pleti. Pumpička má zabudovaný pěnící mechanismus, takže při každém stisknutí pumpičky vychází obláček nadýchané, jemné pěny. 

Žádné nebo špatné odlíčení může vést k ucpaným pórům a akné. Pokud večerní odlíčení “odfláknete” a na pokožce vám zůstane směs silikonového základu z makeupu, pot, kožní maz, prach … a) nečistá pleť nebude nikdy zdravá b) další produkty, které v dobré víře na pleť dáte, se nevstřebají dobře. 

Hydratace

Lotion

Následuje “lotion” (keshosui 化粧水), pro který nemáme přímý ekvivalent, nejvíce podobný je mu však toner a esence. Nanáší se po čištění pleti, tu hydratuje, změkčuje a připravuje pleť na lepší vstřebávání dalších produktů. 

V Japonsku i ve světě jsou velmi oblíbené Hada Labo lotion. Všechny obsahují kyselinu hyaluronovou, některé jsou silně hydratační s až 7 typy kyseliny hyaluronové s různou molekulární hmotností, které hydratují od povrchu až po hlubší vrstvy kůže a vydrží hydratovat celý den. Nebo hydratují a zároveň obsahují látky, které pomáhají proti pigmentovým skvrnám

Další kultovní japonské lotion je Kikumasamune saké lotion, které je na bázi fermentovaného saké a také tak voní. Stejně jako u legendární SK-II Essence (160ml cca 4180 Kč) je jeho hvězdnou složkou fermentované saké, které je bohaté na kyselinu kojovou redukující pigmentové skvrny, ale také obsahuje rozjasňující arbutin a ceramidy, čímž zlepšuje a posiluje funkci kožní bariéry. Takto “obohacený toner” pleť krásně hydratuje a při pravidelném používání je pleť na omak měkká a hladší. Dalším důvodem jeho popularity je jeho velikost a nízká cena v přepočtu na objem, prodává se v 500 ml obalu. (Úžasně detailní recenzi toneru, který se drží mezi našimi bestsellery, si můžete přečíst na skincare blogu zde).  


Nebo hydratační a zklidňující Naturie Hatomugi lotion, z Jobových slz, které jsou bohaté na aminokyseliny (jeho extrakt obsahuje 12 aminokyselin). I přes jeho lehkou, vodovou texturu, efekt hydratace pocítíte (klidně ho ale naneste třeba ve dvou, třech vrstvách), hned se vsákne a pomůže zklidnit podrážděnou pleť. A nemusíte se bát, že by vám brzy došel, i tento toner je ve VELKÉM 500 ml balení. 

Japonské lotion se používá každý den, ráno a večer na čistou pleť, ale můžete jej také použít jako masku. Stačí lotionem namočit plátýnkové tampónky a přiložit je na cca 5 minut na pleť. 

Sérum

Dále můžete použít sérum, které má obvykle hustší konzistenci a je koncentrovanější. 

Emulze

Další zajímavý produkt, který japonci používají, obzvlášť na dehydratovanou pleť, jsou gely nebo emulze (mléčná textura, řidší, než krém). Japonské emulze pokožce dodávají extra dávku hydratace, jsou pečující, často obsahují ceramidy, aminokyseliny nebo kolagen, ale jsou lehčí, než krém. Např. Hydratační emulze na bázi japonského saké nebo Naturie Hatomugi gel (brzy v nabídce).

Krém

Všechny ty účinné látky a hydratační vrstvy v pokožce uzamknete krémem.

Majitelky mastné pleti budou krém, obzvlášť v létě, možná používat pouze večer. A ráno použijí na uzamknutí předešlých hydratačních kroků opalovací krém.

Opalovací krém / ochranný krém s SPF

Jelikož mají v Japonsku extrémně vlhká a horká léta je u opalovacích krémů hodně důležitá lehkost. A japonské SPF patří mezi jedny z nejpříjemnějších SPF ochranných krémů, které můžete na pleť použít.


Japonky (ale i velká část mužů) používá opalovací krém každý den, v zimě, v létě, když je zataženo. UVB záření, díky kterému se můžete spálit, sice neproniká mraky, ale UVA záření, které způsobuje rozklad kolagenu, tedy stárnutí pleti a tvorbu pigmentových skvrn, proniká skrze mraky a sklo. Takže i když je zataženo UVA záření dopadá na pokožku. Protože japonci jsou nároční a dobře informovaní spotřebitelé kosmetiky, chtějí znát nejen ochranu proti UVB označenou pomocí zkratky “SPF”, např. SPF 50, ale chtějí znát i ochranu proti stárnutí pleti a pigmentovým skvrnám, tedy proti UVA záření. Protože tohle označení není celosvětově (narozdíl od SPF označení) standardizované (v Evropě a v Americe se nejčastěji používá PPD zkratka), Japonci vyvinuli svůj vlastní systém hodnocení účinnosti blokování UVA: od nejnižší PA+ po nejvyšší PA++++

Je rozdíl mezi japonskou a korejskou kosmetikou?

Asijská kosmetika je v posledních letech hodně populární. Pokud jde o J-Beauty, méně je více a péče o pleť v Japonsku je oproti korejské péči víc minimalistická.

Japonská kosmetika (J-beauty) používá nadčasové ingredience, které jsou čerpány z moudrostí minulosti a zdokonalovány moderní vědou. 

Korejská kosmetika (K-beauty) naopak používá nové ingredience (např. šnečí extrakt) a rychle se přizpůsobuje trendům.

Ideál japonské pleti je “mochi skin” měkká, kyprá, vláčná a sametová pleť.

Ideál korejské pleti je “glass skin” (skleněná pleť) - hladká a zářivá pleť, která odráží světlo jako skleněná tabule.

Kvalita testování je u japonských SPF krémů přísnější, než u korejských SPF krémů. A v Japonsku také vznikla metrika uvádění stupně ochrany proti UVA záření (PA++++ systém) a jeho uvádění na SPF krémech, který Korea také využívá. V Evropě a v USA se nejčastěji uvádí jen ochrana proti UVB, značená SPF. 

Ať už si vyberete japonskou nebo korejskou kosmetiku, obě jsou velmi kvalitní. Japonci i korejci jsou velmi znalí, co se ingrediencí týče, a chtějí kvalitní a účinné produkty.
Obojí se zaměřují hodně na hydrataci pleti a každodenní ochranu pleti před UV zářením.
Produkty mezi sebou můžete kombinovat (to se samozřejmě týká i západní kosmetiky). Většinou není pravda, že se musí používat kosmetika pouze od jedné značky. Jde spíš o marketingový tah, kdy výrobce chce, abyste si koupili co nejvíce produktů právě od něj :-)

Pokud nevíte co vybrat, vyzkoušejte jeden z hydratačních lotionů (tonerů). Každá pleť potřebuje hydrataci. Hydratace je naprosto nezbytná pro normální fungování naší pokožky a prevenci vrásek, snížení podráždění a pupínků.



  

Zpět do obchodu