Exfoliace neboli peeling

Exfoliace neboli peeling

Exfoliace se používá hned po čištění pleti. Tento krok se však neprovádí každý den. 

Co je to exfoliace a deskvamace, a proč je důležitá? 

Začneme deskvamací - ztráta odumřelých kožních buněk je přirozená a zdravá věc. Tělo neustále produkuje nové kožní buňky v nižší vrstvě kůže (dermis). Ty se posouvají směrem nahoru a postupem času na vnější vrstvě kůže (epidermis) tyto buňky odumírají. Tato obměna kožních buněk se jmenuje Deskvamace, trvá přibližně 14 - 28 dní a zpomaluje se většinou věkem. Denně se tělo zbavuje milionů odumřelých kožních buněk. Pokud je přirozený proces narušený, mohou se objevit různé problémy, kdy se buňky hromadí na povrchu kůže. Pokožka je mdlá, až zašedlá, suchá, mohou se ucpat póry a vzniknout akné.  

Exfoliací, v Čechách možná známější pod názvem peeling, tomuto přirozenému procesu pokožky pomáháme zbavit se odumřelých kožních buněk, z povrchu kůže, rychleji. 

5 důvodů proč používat exfoliant

  1. Exfoliace pleť čistí
  2. Zjemňuje texturu kůže
  3. Exfoliací připravíte pleť na aplikaci dalších produktů, které se díky tomu do pokožky lépe vstřebají. Odstraníte odumřelé kožním buňky, které by jinak mohly blokovat póry a bránit vstřebání aktivních látek.
  4. Pomáhá k vyhlazení jemných vrásek a nerovností
  5. Pomáhá v boji proti hyperpigmentaci. Odstraněním povrchové vrstvy kůže se odstraňuje i nahromaděný melanin, který může za hyperpigmentaci v pokožce. Záleží však na hloubce nahromaděného melaninu. Jemná domácí exfoliace pomáhá odstranit melanin pouze z povrchové vrstvy kůže. Takže domácí ošetření jemnými exfolianty bude trvat déle. Peeling pouze pomáhá odstranit hyperpigmentaci, tvorbu melaninu však neovlivňuje - s tím pomůže prevence → používání opalovacího krému, každý den.

I když zní exfoliace lákavě, neměla by se používat příliš často. Nadměrná exfoliace Vás totiž zbaví více ochranné vrstvy pokožky, než je zdrávo. Tím byste si zbytečně narušili rovnováhu vaší pleti. Platí zde pravidlo všeho s mírou.

Vždy používejte peeling na čistou, odlíčenou pleť.

Druhy peelingů a jak si vybrat

  • Mechanický - patří sem různá jemná zrníčka, krystaly cukru či solí, čisticí kartáček na pleť nebo dermabraze. Pokud si vyberete mechanický neboli fyzický peeling, při použití buďte opravdu jemní a nedřete pokožku. Pokud máte aktivní akné a velmi citlivou pleť, raději se mechanickému peelingu vyhněte.  
  • S enzymy: Čištění a odstraňování odumřelých kožních buněk probíhá za pomocí enzymů.
  • S kyselinami: velmi účinná forma odstraňování odumřelých kožních buněk, také zmírňuje projevy akné, pomáhá čistit ucpané póry, bojuje proti hyperpigmentaci a jemným linkám. Exfoliaci pomocí kyselin se také často říká chemický peeling.
    Víte co je to BHA, AHA nebo PHA? Je to označení právě pro kyseliny, které se používají v produktech na pleť. Každá kyselina má jiné vlastnosti a pomáhá řešit jiný problém. Proto než začnete kyseliny používat, je dobré vědět, která je vhodná právě na váš problém. 

Jaký je rozdíl mezi BHA, AHA a PHA kyselinami? 

BHA kyselina - Beta Hydroxy Acid je rozpustná v oleji, dokáže proniknout skrz kožní maz do pórů, rozpustit v zaneseném póru kožní maz a odumřelé buňky a hloubkově tak pór vyčistit. BHA najdete třeba v těchto produktech:

- Geek & Gorgeous Calm Down, který obsahuje 0.8% BHA a 3.2% PHA kyseliny. Je vhodný na citlivou pleť a pro začátečníky. BHA ani PHA kyseliny nedělají kůži citlivější na slunce, takže je to ideální jemný exfoliant na léto, používání v ranní rutině nebo pokud se obáváte pigmentových skvrn. Tento exfoliant pomůže s drobnou povrchovou krupičkou, mírnými záněty a pár ucpaných pórů.  

- Geek & Gorgeous Cheer Up, který obsahuje 1% kyseliny salicylové (BHA kyselina) a 5% kyseliny mandlové (AHA kyselina). Pomáhá čistit ucpané póry a pomáhá i v boji proti akné. 

- Geek & Gorgeous Porefectly Clear je intenzivní sérum obsahující 2% kyseliny salicylové (BHA). Pomáhá uvolnit ucpané póry a čistit je. Můžete nanášet jen lokálně na oblast, kde máte černé tečky, třeba v oblasti nosu nebo na mastnou T-zónu s ucpanými póry.  

AHA kyselina - Alfa Hydroxy Acid je rozpustná ve vodě. Odstraňuje odumřelé kožní buňky a pracují zejména jako exfoliant na povrchu kůže. AHA kyseliny, zvyšují citlivost Vaší pokožky na sluníčko (až 7 dní po použití), proto nezapomeňte ráno a přes den používat SPF a vyhýbejte se pobytu na slunci. Mezi nejznámější patří kyselina glykolová (nejúčinnější, ale může být také nejvíc dráždivá, proto začínejte od menší koncentrace nebo jiné šetrnější AHA kyseliny a pleť pomalu zvykejte), mandlová (je šetrnější, výsledky uvidíte pomaleji, ale je vhodná i pro začátečníky nebo na postupné navyknutí na kyseliny) a kyselina mléčná (je též šetrnější a vhodná na navyknutí pleti na kyseliny).

- Geek & Gorgeous Cheer Up, který obsahuje 5% kyseliny mandlové (AHA) a 1% kyseliny salicylové (BHA). Pomáhá i v boji proti akné a současně i udržovat póry čisté. 

- Silnější exfoliant je Geek & Gorgeous Smooth Out, který je zaměřený proti stárnutí pleti s 12% AHA kyseliny (10% kyseliny glykolové a 2% kyseliny mléčné) a zklidňující a pečující Opuncií. Kyselina glykolová díky malým molekulám (oproti jiným AHA kyselinám) snadněji proniká hlouběji do kůže a urychluje proces obnovy buněk. Při pravidelném používání zvyšuje produkci kolagenu v pokožce, pomáhá zpomalit proces stárnutí, vyhladit jemné vrásky, zesvětlit pigmentaci a zlepšuje texturu pleti.

PHA kyseliny - Poly Hydroxy Acid jsou vlastnostmi velmi podobné AHA kyselinám, ale narozdíl od AHA kyselin jsou mnohem šetrnější a jsou nejvhodnější pro citlivou pleť. Mají hydratační vlastnosti, nedělají kůži citlivější na slunce, mají antioxidační vlastnosti - spolu s SPF chrání pleť před poškozujícími UV paprsky, pomáhají s hyperpigmentací a působí protizánětlivě. Mezi PHA kyseliny patří kyselina laktobionová a glukonová.  

- Velmi jemný toner i pro extra citlivou pleť, pleť trpící rosaceou (růžovkou) nebo pro začátečníky je Skin1004 Centella toner se zklidňujícím  pupečníkem asijským a PHA kyselinou. Pleť velmi jemně exfoliuje, hydratuje a zklidňuje.

- PHA kyselinu obsahuje spolu s BHA kyselinou Geek & Gorgeous Calm Down. Obsahuje 3.2% PHA kyseliny a 0.8% BHA kyseliny. Je vhodný pro začátečníky, odstraňuje odumřelé kožní buňky, navrací pleti zdravý jas. Vhodný pro začátečníky, pro citlivou pleť, pokud používáte retinoidy a BHA ani PHA kyseliny nedělají kůži citlivější na slunce. Takže je to ideální jemný exfoliant na léto, používání v ranní rutině nebo pokud se obáváte pigmentových skvrn. 

Jakou exfoliaci si vybrat?

Osobně preferuji peeling pomocí jemných kyselin. A i když jméno zní trochu děsivě, považuji je za nejšetrnější a nejefektivnější.

Mechanické peelingy častěji způsobí větší podráždění. Lidé při použití často moc tlačí, takže si jemnou pleť vyloženě obrušují/dřou, tím si můžou způsobit podráždění, mikrotrhlinky a zanést si zánět. Chemický peeling může být velmi jemný, ale také silný, záleží na koncentraci. Pro domácí účely se prodávají slabší a silnější domácí chemické peelingy. A ty opravdu hodně silné v obchodě z bezpečnostního hlediska nekoupíte. Pokud po silném chemickém peelingu toužíte, zajděte si do nějakého salonu nebo dermatologovi, nechte to na profesionálech v péči o pleť, kteří jsou na to speciálně vyškoleni.  

Jak často používat peeling záleží na různých faktorech:

  • Záleží na typu exfoliantu
  • Jaký řešíte kožní problém - suchá a mdlá, až našedlá pokožka, hyperpigmentaci nebo třeba akné a zanesené póry nebo folikulární keratóza (krupička)
  • Na typu pleti
  • Na citlivosti pleti
  • Zda používáte již nějaké produkty s kyselinami nebo jinými silnými aktivními látkami
  • Jaký typ kyselin používáte a s jak velkou či malou koncentrací
  • U kyselin začněte s používáním nižších koncentrací a pleť postupně na navykejte na silnější. I nižší koncetrace používejte ze začátku pomalu a frekvenci zvyšujte v závislosti na toleranci vaší pokožky.

Vždy čtěte doporučení na produktu, nepoužívejte častěji, než je doporučováno a pokud máte pocit, že vám stačí exfoliant používat méně často, řiďte se tímto pocitem. Pokud s kyselinami začínáte, začněte jednou týdně a pozorujte, jak vaše pleť reaguje. 

Kdy provádět exfoliaci

Ráno nebo večer? Řiďte se návodem. Exfoliace (zvlášť pokud s ní začínáte) může pleť i podráždit a přes noc má pokožka možnost se regenerovat. Pleť po exfoliaci také lépe vstřebává živiny, takže je dobré si dát třeba čisticí nebo hydratační masku, sérum, krém nebo vyživující noční masku. Čistá pleť aktivní látky lépe přijme a po exfoliaci je také velmi důležitá hydratace pokožky.
Produkty s jemnou PHA kyselinou v nízké koncentraci jsou ale skvělé i na použití ráno, pleť bude jemnější. 

Měli byste také druhý den a několik následujících dní, hlavně při použití AHA kyselin, používat kvalitní opalovací krém, protože pokožka může být citlivější na sluníčko, tak opatrně, abyste se nespálili a nevznikly pigmentové skvrny. Opalovací krém je však doporučeno používat každý den, i bez používání peelingů v kosmetice, protože pravidelné používání opalovacího krému je jednou z nejúčinnějších metod jak předcházet předčasnému stárnutí pokožky, pigmentovým skvrnám a rakovině kůže.


Obrázek článku

Zpět do obchodu