Narušená kožní bariéra

Máte citlivou, podrážděnou, začervenalou, suchou - pocity pnutí pleti, svědící nebo jinak dlouhodobě podrážděnou pokožku? Možná máte narušenou kožní bariéru. Co je to narušená kožní bariéra? Jaké jsou příčiny narušení kožní bariéry? Jaké produkty používat na narušenou kožní bariéru? Pokud se chcete dozvědět víc, čtěte dále.

 

Co je to kožní bariéra?

Kožní bariérou je vaše Stratum Corneum neboli nejsvrchnější vrstva kůže. Úkolem Stratum Corneum je chránit pokožku a tělo před vnějším prostředím. 

Pokud je přirozená bariéra pokožky poškozena nebo nefunguje správně, není schopna účinně chránit pokožku před vnějšími agresory, a proto je pokožka náchylnější k dehydrataci, podráždění a někdy i zánětu.

Jak poznám, že mám narušenou kožní bariéru?

Porušená kožní bariéra se projevuje nezdravě vypadající pletí, pocitem pnutí, svěděním, pleť je citlivá a reaktivní (kosmetika vás může na pleti štípat) nebo dojít k zánětu. Taková pleť má mikrotrhlinky, kterými se do kůže dostávají látky, které ji mohou dráždit. Mikrotrhlinkami se také odpařuje voda pryč z narušené kůže daleko rychleji, než u zdravé pokožky. Proto je důležité pleť posílit a navrátit ji rovnováhu používáním správných produktů, které vám pomohou k rychlejší regeneraci pleti. 

Narušenou kožní bariéru můžete mít:

  • vrozenou, tedy například lidé, kteří se narodí s atopickým ekzémem
  • získanou například používáním produktů s dráždivými látkami, časté nebo příliš agresivní použití peelingu, mytí obličeje horkou vodou, zvýšený stress nebo třeba nedostatečná ochrana pleti v zimním období, kdy pleť trpí víc častými přechody z tepla do zimy

Lidé s vrozenou narušenou kožní bariérou jsou od malička zvyklí se o pleť starat, promazávat ji a dávat si pozor na výběr kosmetiky. 

Pokud začala být vaše pleť víc citlivá až časem a předtím byla v pořádku, mohli jste si narušit kožní bariéru v průběhu života.

Které látky mohou dráždit pleť?

Každá pleť je jiná a někomu můžou určité látky v kosmetice vadit. Neznamená to, že se musíte od dnešního dne vyhnout všem níže uvedeným látkám. Je ale dobré vědět, které látky mohou pleť dráždit a vysušovat, pokud pleť citlivou a podrážděnou máte.

  • Mnoho druhů alkoholu (včetně SD nebo denaturovaného/denat. alkoholu, ethylalkoholu a isopropylalkoholu), zejména na začátku složení produktu. Naopak mastné alkoholy jsou pro pleť dobré
  • Máta peprná (Mentol, Peppermint, Mentha piperita)
  • Vůně - syntetické (chemické) i přírodní. Přírodní vůně jsou vonné oleje pocházející z rostlin - éterické oleje neboli esenciální oleje. Ne každý olej je éterický
  • Rostlinné přísady s vysokým obsahem taninů (například Vilín virginský neboli Hamamelis virginiana / Witch hazel)

Co mi pomůže na narušenou kožní bariéru? Jaké produkty používat?

Používání kosmetiky bez potenciálně dráždivých složek a obsahující změkčovadla, také se jim říká emoliencia nebo emolienty. Ty můžete najít v tonerech, sérech, i krémech. Pleť změkčí a zvláční a pomáhají v pleti udržet vodu.

Nepřehánějte to s čištěním pleti, nadměrné čištění může pleť zbavit lipidů, které jsou zodpovědné za zachování hydratace v pleti. Pokud čistíte pleť i ráno, zkuste si pouze umýt obličej vodou a důkladné, ale šetrné odlíčení nechte na večer. 
Dále ráno použijte produkty, jak jste zvyklí např. hydratační produkt, antioxidant a ochranný krém s SPF.
Večer nejprve pleť odličte odličovacím produktem na bázi oleje, který jemně, ale důkladně rozpustí makeup a nečistoty, a poté použijte jemnou čistící pěnu, která pleť dočistí, přitom ji zanechá vláčnou a bez pocitu pnutí.

Produkty pro narušenou kožní bariéru by měly mít složení bez potenciálně dráždivých látek. 

Důležitá je hydratace pleti, např. toner s ceramidy na bázi fermentovaného saké, který obnovuje a posiluje pokožku.

Velmi dobré sérum pro citlivou pokožku je třeba hydratační sérum od Pyunkang Yul. Dalším sérem, které je vhodné pro citlivou pleť, ale má ještě protivráskový efekt, je od Purito Centella Unscented sérum s peptidy, pupečníkem asijským, niacinamidem a ceramidy. 

Po použití hydratačního toneru a séra je důležité v pleti všechnu dodanou hydrataci uzamknout. To uděláte tak, že budete používat krém s okluzivnějšími vlastnosti, který na pleti vytvoří jemnou ochrannou bariéru a zabrání rychlému unikání vlhkosti z pokožky (transepidermální ztrátě vody). Například: 

Zpět do obchodu